Gedurende het gehele jaar door kennen we 24 Ekadashies. De Nirjala Ekadashi is zeer belangrijk. Door op deze dag te vasten, staat het vasten gelijk aan het vasten voor alle 24 Ekadashies.
De Nirjala Ekadashi wordt ook wel de Bhimsénie Ekadashi genoemd. Bhim heeft door zijn belofte niet te verbreken een bijzonder daad verricht.
Vasten:
Het vasten op deze dag begint reeds voor de zonopkomst en eindigt de volgende dag met de zonopkomst.
Bij het vasten op de Nirjala (waterloze) Ekadashi (elf, 11) wordt niet alleen granen en vast voedsel vermeden, maar ook het water. Gedurende het hele vasten periode van voor zonopkomst tot de volgende zonopkomst wordt er niet gedronken!
Tijdens het vasten is het belangrijk stil te staan bij de gedachte aan Shri Vishnu.
De dagen van de Djésth maand zijn het langst. Nu komt erbij dat de temperatuur behoorlijk kan oplopen. Daarbij komt kijken dat er op de dag van Nirjala Ekadashi in het geheel niet gedronken mag worden. Dit vergt een enorme doorzettingsvermogen.
Het is wel toegestaan vruchten te eten en eenmaal over de gehele dag melk te drinken.
Diegenen die vasten op deze dag, dienen in een kalsa (lotha) water te vullen en dit met een witte katoenen lapje te bedekken. Hierop zet men bruine suiker (in een zakje) en vervolgens wordt het als daan gegeven aan een Pandit.
Het vasten op deze Nirjala Ekadashi en het schenken van een lotha met water als hierboven beschreven, staat gelijk met het vasten met alle 24 Ekadashies.
De Katha (Vertelling)
Op een dag toen Maharishi Vedvyas de Pandavs over het vasten op Ekadashi aan het vertellen was, zei Bhim “iedereen vast op Ekadashi. Judhister, Arjun, Nakul, Sahadev, Kunti en Dravpadi eten allen niet op deze dag. Ik kan niet zonder eten. Ik kan wel volgens de geschriften alle daan geven, maar vraag mij niet om te vasten”.
Vedvyas: O Brikodar (Bhim), Als je swarg (het hemelse paradijs) lief is, dan kun je dit alleen bereiken door op beide (dus allen 24) Ekdashies te vasten.
Bhim: O heer, het niet eten op een dag kan ik niet eens verdragen. Ik wil graag vasten, maar leer mij hoe ik toch het resultaat van alle 24 Ekadashies kan verkrijgen.
Vedvyas: “Lieve Bhim, in de Djésth maand, de elfde dag na nieuwe maan, wordt Nirjala Ekadashi genoemd. Door het niet eten en drinken over het gehele dag en avond verkrijgt de persoon die zich houdt aan de regels van de Nirjala Ekadashi het lot gelijk aan de overige 23 Ekadashies. De persoon wordt verlost van alle zonden.
Nu Bhim aan Vedvyas ji zijn woord had gegeven om een andere manier te zullen vasten, heeft hij zich gehouden aan de Nirjala Ekadashi.
Het niet eten en drinken verging Bhim zo erg dat hij zijn bewustzijn verloor. De Pandav broers hadden Gangajal met Tulsie aan Bhim te drinken gegeven. Bhim ontwaakte en had zijn eerste vasten reeks doorstaan.
Doordat Bhim, ondanks zijn zwakte voor eten en drinken, had gehouden aan zijn woord aan Vedvyas ji, werd hij niet alleen verlost van zijn zonden, maar ook werd deze Ekadashi naar hem vernoemd “Bhimséni Ekadashi”.
NB:
De Nirnay Sindhu verbiedt kinderen, ouderen en zieken te vasten. De groei, gezondheid en genezing van dezen staan voorop. Ook vrouwen die in verwachting zijn, dienen niet te vasten.
Bron:
Nirnay Sindhu
Muhurta Chintamani
Mahabharat
Subh Nirjala Ekadashi
Auteur:
Acharya Pt. Varun P.S. Mahtabsing
© Stichting Pandit