Het woordje Shradh is ontstaan uit het woord “Shradha” wat betekent liefde. De handelingen die tijdens een Shradh dienst worden verricht worden dan ook met zorg en liefde voor de overledene verricht.
Shradh wordt gekenmerkt uit tal van handelingen. Deze handelingen hebben een betekenis. Veelal zijn mensen geneigd te kijken naar de handelingen de ceremoniën te behoeve van de overledene. De nabestaanden verdienen evenveel aandacht en de geestelijke hoort signalen van zorg of anders te constateren en de nabestaanden te begeleiden en steun te bieden. De geestelijke dient in staat te zijn geduld te hebben en leidend te zijn voor wat betreft het begeleiden van de nabestaanden.
De ceremoniën betreffen: Rouwbezoekdiensten, crematiebegeleiding, waakbegeleiding bij de nabestaanden thuis gedurende 10 dagen middels lezingen en toespraken om de nabestaanden steun te bieden, te helpen de leed te verwerken, diensten op de 10de dag, 12 of 13de dag, tijdens de diensten van halfjaar en de diensten tijdens een jaar.
Deze handelingen worden ook wel Dah sanskaar (crematie), Asthie Santjai (As verstrooiing), Dasgaatra (10de dag dienst), Barhie (12de dag dienst), Teerhie (13de dag dienst), Chahmasie (halfjaar dienst) en de Varshiek (jaardienst) genoemd.
Dah betekent verbranden, Sanskaar betekent ritueel.
Wanneer moet iemand gecremeerd worden?
Cremeren is een van de betere methoden van milieubescherming en tegelijkertijd het voorkomen van besmettelijke ziekten. Volgens de geschriften is het cremeren een methode waardoor de stoffen (Aarde, water) direct aan de bronnen worden teruggegeven. Aarde wordt in de vorm van As verstrooit. Water verdampt door de hitte en komt weer in de atmosfeer. Door te cremeren respecteert iemand de natuurwetten door deze gezuiverd terug te geven.
Bij het cremeren dient men de volgende regels in acht te nemen:
Kinderen jonger dan 10 jaar mogen niet gecremeerd worden (Nirnay Sindhoe, Garurh Puran). Zo lang de kinderen nog melktanden hebben mogen ze niet gecremeerd worden. Bovendien ontbinden de beenderen van kinderen sneller dan die van ouderen.
Uit de geschriften blijkt eveneens dat mensen die door middel van vergif (slangenbeet) om het leven zijn gekomen, niet gecremeerd worden. In India wordt dit nog steeds nageleefd. Mensen die middels gif om het leven komen, worden in doeken gewikkeld en drijvend op een vlot te water gelaten. Het wassende water zal het lichaam zuiveren en in zich opnemen, doen smelten. Bovendien geloven de mensen dat slangenbezweerders in staat zijn om het gif uit het lichaam te krijgen, mogelijk dat de overlevende weer tot leven gewekt kan worden.
Maak van het koeshagras een vijftal poppetjes door deze kruiselings op
elkaar te leggen. Maak van het rijstmeel langwerpige rondjes (bijv. de vorm
van aardappelkroketjes).
Bekleed dit met rijstmeel en doe daar ook witte katoen overheen om het aan
te kleden.
De rondjes zijn rijstmeel waarmee de kruisjes van koeshagras worden
aangekleed.
Doe nu een stukje katoen overheen om het aan te kleden.
Zie voorbeeld
Vouw dit door midden en knip de driehoek eruit dan ontstaat er ruimte om
de nek van het poppetje er doorheen te kunnen steken.
Op de dag na crematie dient het gehele huis schoongemaakt te worden.Maak een dia met een liggende lont aan. Gebruik schone olie i.p.v. ghee.Richt het lichtje naar het zuiden toe.
Vervolgens dient er voor 09:00 uur (mitha bhaat / Khir) of rijst en Oerdidaal gemaakt te worden en geofferd te worden. Oerdiedaal en rijst mengen, strooi honing op het eten rond en zwarte tiel.
Voorts dient zowel in de morgen als in de namiddag door de persoon die op kria-karm zit melk geofferd te worden: (Tarpan). Meng als volgt in een kom: melk, ghee, honing, suiker en zwarte tiel. Dan met het gezicht naar het Zuiden uit de kom met de hand scheppen en over je rechterhand tussen de duim en wijsvinger uitschenken. Neem voor het schenken een koeshagras met een knoop in het midden over de breedte van je hand. Schep met je hand, de koeshagras vasthoudende Doe dit alles tien dagen lang vanaf 10de dag geteld na de crematie. Op de eerste dag dient u 1 x tarpan te doen, 2de dag 2 x, 3de dag 3x …. 10de dag 10x.