Shradh
Dah Sanskaar / crematie
Antisthie Sanskaar / begrafenis
Asthi santjai / as verstrooien
Dasgatra / 10de dag
Terhie / 13de dag
Panchak Shantie
Chamasie / 6de maand
Varshiek / jaardienst
Shradh
Het woordje Shradh is ontstaan uit het woord “Shradha” wat betekent liefde. De handelingen die tijdens een Shradh dienst worden verricht worden dan ook met zorg en liefde voor de overledene verricht.
Shradh wordt gekenmerkt uit tal van handelingen. Deze handelingen hebben een betekenis. Veelal zijn mensen geneigd te kijken naar de handelingen de ceremoniën te behoeve van de overledene. De nabestaanden verdienen evenveel aandacht en de geestelijke hoort signalen van zorg of anders te constateren en de nabestaanden te begeleiden en steun te bieden. De geestelijke dient in staat te zijn geduld te hebben en leidend te zijn voor wat betreft het begeleiden van de nabestaanden.
De ceremoniën betreffen: Rouwbezoekdiensten, crematiebegeleiding, waakbegeleiding bij de nabestaanden thuis gedurende 10 dagen middels lezingen en toespraken om de nabestaanden steun te bieden, te helpen de leed te verwerken, diensten op de 10de dag, 12 of 13de dag, tijdens de diensten van halfjaar en de diensten tijdens een jaar.
Deze handelingen worden ook wel Dah sanskaar (crematie), Asthie Santjai (As verstrooiing), Dasgaatra (10de dag dienst), Barhie (12de dag dienst), Teerhie (13de dag dienst), Chahmasie (halfjaar dienst) en de Varshiek (jaardienst) genoemd.
De voorbereiding:
Vanaf de dag van overlijden dient een dia met een staande lont met ghee te worden aangestoken.
De persoon die de dienst moet uitvoeren (kria-karta), dient alvorens de dienst zal aanvangen kaalgeschoren te zijn. Laat wel een staartje (tjoerki). De nagels van zowel de handen als de voeten dienen geknipt te worden. De kria-karta dient in een dhotie en kurta gekleed te zijn voor de verrichtingen van de dienst.
Het bereiden (maken ) van de 5 Pind’s.
Honing
Rijstmeel
Ghee
Zwarte tiel
Melk
Suiker
(Dit dient thuis te worden voorbereid. Vervolgens meenemen naar de plaats van de dienst, bv, Mortuarium).
Voorbereiding bij panchak voor op de dag van crematie:
Maak van het koeshagras een vijftal poppetjes door deze kruiselings op elkaar te leggen. Maak van het rijstmeel langwerpige rondjes (bijv. de vorm van aardappelkroketjes). Bekleed dit met rijstmeel en doe daar ook witte katoen overheen om het aan te kleden.
De rondjes zijn rijstmeel waarmee de kruisjes van koeshagras worden aangekleed. Doe nu een stukje katoen overheen om het aan te kleden. Zie voorbeeld
Vouw dit door midden en knip de driehoek eruit dan ontstaat er ruimte om de nek van het poppetje er doorheen te kunnen steken.
Dag na Crematie / Donia:
Op de dag na crematie dient het gehele huis schoongemaakt te worden. Maak een dia met een liggende lont aan. Gebruik schone olie i.p.v. ghee. Richt het lichtje naar het zuiden toe. Vervolgens dient er voor 09:00 uur (mitha bhaat / Khir) of rijst en Oerdidaal gemaakt te worden en geofferd te worden. Oerdiedaal en rijst mengen, strooi honing op het eten rond en zwarte tiel.
Tarpan:
Voorts dient zowel in de morgen als in de namiddag door de persoon die op kria-karm zit melk geofferd te worden: (Tarpan).
Meng als volgt in een kom: melk, ghee, honing, suiker en zwarte tiel. Dan met het gezicht naar het Zuiden uit de kom met de hand scheppen en over je rechterhand tussen de duim en wijsvinger uitschenken. Neem voor het schenken een koeshagras met een knoop in het midden over de breedte van je hand. Schep met je hand, de koeshagras vasthoudende
Doe dit alles tien dagen lang vanaf 10de dag geteld na de crematie.
Op de eerste dag dient u 1 x tarpan te doen, 2de dag 2 x, 3de dag 3x …. 10de dag 10x.